nie umiem tego ,czy mógły mnie ktoś naprowadzić?
Dżoana: W trapezie równoramiennym miara kąta ostrego jest równa 60 stopni.
Wysokość trapezu ma długość 3√3 cm, a długość przekątnej wynosi 2√19
cm. Oblicz obwód trapezu. + rysunek
27 sty 15:17
Dżoana: 62+(2√19)2=(3+x)2
czy dobrze zaczynam?
27 sty 15:23
Dżoana: czy zerknie ktoś?
27 sty 15:29
iteRacj@:
Wszystko zależy od tego, co to jest x.
27 sty 15:30
Dżoana: podstawa trapezu
27 sty 15:31
iteRacj@:
27 sty 15:32
ABC: skąd się wzięło 6 ?
27 sty 15:33
iteRacj@:
trapez ma dwie podstawy, która?
do jakiego trójkąta jest równanie?
27 sty 15:33
Dżoana: Koło A mamy miarę 60, koło F jest 90, więc koło D jest 30. więc z zależności w trójkącie wyszło
mi że odcinek AD ma 6
27 sty 15:42
Dżoana: Bo wysokość trójkąta ma 3√3, dlatego AD ma 6, a AF ma 3
27 sty 15:45
Dżoana: dobrze rozumiem?
27 sty 15:51
ABC:
czyli ty założyłaś że kąt ADE jest prosty?
27 sty 15:51
Feerry: Dżoana, spójrz na rysunek od iteRacj@ i chwilę pomyśl, najlepiej przerysuj go sobie do zeszytu
i podpisz odpowiednie długości.
Dobrze zauważyłaś, że trójkąt AFD jest trójkątem charakterystycznym i możesz z jego własności
policzyć długość innych boków. Teraz zerknij na trójkąt EAC i zastanów się, do obliczenia
czego możesz go użyć.
27 sty 15:59
Dżoana: Nie
27 sty 16:00
ABC:
a skąd wzięłaś równanie o 15:23?
27 sty 16:01
Dżoana:

d=2√19
dlatego wzięłam ten fioletowy trójkąt, i mi wyszło że: 6
2+(2√19)
2=(3+x)
2
27 sty 16:14
Dżoana:

Ferry, policzyłam tak jak napisałeś, i wyszło mi tak jak na obrazku

Czyli obwód wynosi 26
27 sty 16:21
Feerry: Zgadza się. Zawsze postaraj się starannie rozrysować wszystko, co masz dane i poszukaj
oczywistych zależności. Wtedy takie zadania będziesz rozwiązywać z zamkniętymi oczami.
27 sty 16:32
Dżoana: Dziękuję
27 sty 17:01
Eta:
| | a+b | | a+b | |
( |
| )2=(2√19)2−(3√3)2 ⇒ ( |
| )2=49 |
| | 2 | | 2 | |
a+b=2*7=14
Obwód : L= 6+6+14 =26
========================
27 sty 20:48