rozpatrujemy 4 przypadki:
1o
x∊(−∞,−3)
2o
x∊<−3,−2)
3o
x∊<−2,−1)
4o
x∊<−1,∞)
I x+1 I + I x+2I + I x−5I =0
zaznaczamy na osi xo każdej bezwzględności i rozpatrujemy 4 przypadki
1o
x∊(−∞,−2) −> jeśli podstawimy jakąkolwiek wartość z tego przedziału wyjdzie nam że pod
bezwzględnością wyjdzie liczba ujemna więc opuszczamy bezwzglednosc ze zmianą znaków
−x−1−x−2−x+5 = 0
−3x +2 = 0
−3x = −2
| 2 | ||
x = | to rozwiązanie nie należy do badanego przedziału | |
| 3 |
| 2 | |
∉(−∞,−2) | |
| 3 |
| 2 | ||
x = | ∉<5,∞) | |
| 3 |