Korzystając z tw. Greena obliczyć całkę
JW: po brzegach trójkąta po brzegach zorientowanych dodatnio
Niech ktoś mi powie czy dobrze to robię ewentualnie proszę o poprawkę
∫(ecosx +y)dx + (ey2 +x2 )dy a(−1,0) b(2,0) c(0,2)
P Q
P(y)'=1
Q(x)'=2x
Trójkąt dzielimy na 2 wzdłuż osi OY
lewy trójkąt to D1 prawy to D2
zatem
D1
prosta AB ogranicza z dołu prosta CA z góry
AB CA
y=0 y=2x+2
x∊(−1,0)
D1=−1∫0 0∫2x+2 (2x−1)dxdy
D2
Prosta AB od dołu prosta BC od góry
AB BC
x∊(0,2) y=−x+2
0∫2 0∫−x+2 (2x−1)dxdy
27 sty 14:24
Adamm:
jest ok
powinno się raczej pisać
dydx zamiast dxdy
27 sty 15:49