Równanie zespolone
Michał: Witam. Mam takie oto równanie do rozwiązania i niestety nie mogę sobie poradzić
−z(sprzężone)3=(−√12+2i)11 z2
Czy mógłby ktoś mi z tym pomóc?
27 sty 14:23
Adamm:
|z|3 = |−√12+2i|11*|z|2
⇒
z = 0 lub |z| = |−√12+2i|11 = ... <− to już sobie wyliczysz
z = |z|*ei y, y∊R
−e−i 3y = ei 2y
no i trzeba wyliczyć y
27 sty 14:47
Adamm:
dla ułatwienia można przemnożyć
−1 = ei 5y
ei π = ei 5y
5y = π+2kπ, k całkowite
27 sty 14:47
Michał: Szczerze mówiąc nie wiem jak policzyć |z| = |−√12+2i|11
27 sty 15:01
Michał: Jak wyliczę ten modu to mam |z| = 411 , nie wiem skąd się wzięło −e−i3y = ei2y
27 sty 15:10