Pierwiastki wielomianu zespolonego
Loren: Liczba 3 jest jednym z pierwiastków wielomianu zespolonego:
W(z)=z3 − (6+4i)z2 + (8+17i)z+3−15i
Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu W(z).
Jak zabrać się za rozwiązanie tego zadania? Wnioskuję, że trzeba podzielić wielomian przez
(z−3), ale niestety nie mam pojęcia jak to zrobić.
27 sty 14:20
ABC:
metodą Hornera
27 sty 14:20
Loren: Wyszło mi, że:
W(Z) = (z−3)(z−2−3i)(z−1+i)
Czy jest to poprawne rozwiązanie całego zadania?
27 sty 14:51
ABC:
pierwiastki u ciebie :3, 2+3i, 1−i
suma pierwiastków 3+2+3i+1−i=6+2i , z Viete'a powinno być 6+4i
iloczyn 3(2+3i)(1−i)=(6+9i)(1−i)=6+9i−6i+9=3i+15 też się nie zgadza
27 sty 15:04
Loren: Czyli powinno wyjść (z−3−2i)(z−2−3i)(z−1+i)? Niestety nie wiem dlaczego wynik się tutaj nie
zgadza i ta odpowiedź jest czystym strzałem.
27 sty 15:34
ABC:
pierwiastki gdyby były 3, 2+3i, 1+i to by się zgadzało
27 sty 15:57
Loren: Przepraszam, chwila zaćmienia i nie zauważyłem tak trywialnego błędu w obliczeniach. Dziękuję
za pomoc przy rozwiązaniu
27 sty 16:03