Pierwiastki Wielomianu Zespolonego
Toki: Znaleźć Pierwiastki Wielomianu Zespolonego z2 + 3z + 3 + i
Obliczylem normalnie Δ z ktorej dostalem liczbe zespolona i obliczylem z niej pierwiastek,
nastepnie podstawilem do z1 i z2.
Wyszlo mi ze z = 1 − 2i oraz z = −2 + i.
Zastanawiam sie czy dobrze zrobilem i czy mozna to inaczej zrobic?
27 sty 14:01
Adamm:
Pierwszy pierwiastek się nie zgadza, chociaż drugi jest poprawny
27 sty 14:04
Adamm:
Metoda jest ok
27 sty 14:04
Toki: Faktycznie powinno byc z = −1 − i.
27 sty 14:06
PW: Bez delty:
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | |
z2+3z+3+i = (z+ |
| )2− |
| +3+i = (z+ |
| )2+ |
| +i = (z+ |
| )2−( |
| −i)2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
i różnica kwadratów
27 sty 15:54
Adamm:
Czy bez delty czy z deltą − metoda jest ta sama
27 sty 15:59
PW: Wiem, nudzi mi się.
Δ=32−4(3+i)=−3−4i − tu trzeba zauważyć, że −3−4i = (1−2i)2, a to jest ta sama "zgadywanka" co
u mnie, tego się nie uniknie. .
27 sty 16:07