Liczby zespolone
Mateusz: Jak rozwiązać takie równanie?
z9−9=0
Mam niestety braki z tego działu, macie jakieś porady jak to rozwiązać?
Postać trygonometryczna? coś podstawić za z9?
27 sty 13:54
Adamm:
z9 = 9 ⇒ z = wk*9, k=1, 2, .., 9 przy czym wk to k−ty pierwiastek z jedynki 9−tego stopnia
27 sty 13:58
Adamm:
przepraszam
z9 = 9 ⇒ z = wk*9√9
27 sty 13:58
Adamm:
w9 = 1
wk = ei 2π k/9
27 sty 14:00
Mateusz: I to jest uniwersalny sposób na wszystkie takie pierwiastki typu zdo którejś − liczba?
Oczywiście dziękuję za pomoc
27 sty 14:02
Adamm:
zn = y, gdzie y ≠ 0 to jakaś liczba zespolona
jeśli znamy takie y0, że y0n = y, to równanie sprowadza się do
z = y0*wk, k=1, 2, ..., n
i tak samo
wk to rozwiązania
wn = 1
czyli wk = ei 2π k/n
tak, jest to uniwersalny sposób na takie równania
27 sty 14:06