Zadanie z macierzami
Mateusz: Dana jest taka macierz A kwadratowa stopnia n taka, że −A =A transponowane.Wtedy
a) Jeżeli det A= 0 , to n jest parzyste
b) Jeżeli A jest osobliwa to n jest nieparzyste
c) Jeżeli A jest nieosobliwa to n jest parzyste
Rozpisywałem sobie tę macierz jako kwadratową i trzeciego stopnia a za każdą liczbę dawałem
kolejną literkę
alfabetu, potem porównywałem, które będą się powtarzać, ale nic zgodnego z odpowiedziami mi
tutaj nie wyszło.
Chyba tylko tyle,że przekątna zawsze będzie składała się z samych zer. Proszę o pomoc
27 sty 13:27
Adamm:
a)
nieprawda
np. A = 0n − macierz składająca się z samych zer, zawsze spełnia
założenia, niezależnie od n
b)
nieprawda
A jest osobliwa ⇔ detA = 0
patrz punkt a)
c)
prawda
detA = detAT = det(−A) = (−1)n detA
skoro detA ≠ 0, to (−1)n = 1, więc n musi być parzyste
27 sty 13:30
Mateusz: O faktycznie, dziękuję bardzo!
27 sty 13:36