c. geometryczny
question: ciąg (An) okreslony jest wzorem An = 2n − 3. znajdz wszystkie takie liczby m, aby ciag (a3,
m2−1, a15) był rosnącym ciągiem geometrycznym
a3 = 3
a15 = 27
(m2−1)2 = 81
czy dobrze? jezeli tak to co dalej?
27 sty 13:14
question: a nie! przeciez to nie mozna tak tego zapisac, bo to nie sa kolejne wyrazy
27 sty 13:16
Mariusz:
Mnożąc na krzyż dostajesz swoje równanie
Zauważ że równanie możesz zapisać w postaci różnicy kwadratów
27 sty 13:19
Kingaa: Musisz rozwiązać to równanie.
m=√10 v m=−√10
Aby ciąg był rosnący q musi być >0
czyli m2−13>0 wyjdzie przedział
Naszym rozwiązaniem będzie część wspólna przedziału i otrzymanych rozwiązań
27 sty 13:21
question: okej juz zrobilem, nie wiedzialem co mialem z tamtym zrobic a wystarczylo to spierwiastkowac,
dodatkowo tak mozna zrobic bo to sa kolejne wyrazy c. geometrycznego nawiazujac juz do mojego
komentarza
27 sty 13:24