dwaj strzelcy
Kingaa: Dwaj strzelcy wyborowi strzelali jednocześnie do celu. Wiedząc, że w tych warunkach
prawdopodobieństwo trafienia przez każdego ze strzelców jest jednakowe i wynosi 3/4, obliczyć
prawdopodobieństwo trafienia.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za rozwiązanie
27 sty 12:52
iteRacj@:
Zauważ, że prawdopodobieństwo trafienia przez któregokolwiek ze strzelców do celu nie zależy od
tego czy drugi strzelec trafił, czy spudłował.
27 sty 12:57
Jerzy:
I sposób:
A' − tarcza nie zostanie trafiona
P(A') = 0,25*0,25
P(A) = 1 − P(A')
II sposób:
P(A) = 0,75*,025 + 0,25*0,75 + 0,75*0,75
27 sty 12:59
Kingaa: To zauważyłam a co z tym dalej?
27 sty 13:01
Kingaa: Jerzy dziękuję za rozwiązanie.
A jeżeli jesteśmy już przy niezależności zdarzeń, to czy rzuty monetami zawsze są zdarzeniami
niezależnymi?
27 sty 13:02
Jerzy:
Masz podane dwa sposoby.
27 sty 13:03
Jerzy:
Czy wynik pierwszego rzutu monetą, ma jakikolwiek wpływ na wynik drugiego rzutu ?
27 sty 13:05
Kingaa: Nie ma żadnego wpływu, dlatego powinny być niezależne, ale w przykładzie z podręcznika mam
coś takiego, że jest dwukrotny rzut monetą. Mamy zdarzenia:
A − otrzymaliśmy co najmniej jednego orła i co najmniej jedną reszkę
B− otrzymaliśmy co najmniej jednego orła
i jest napisane, że w tym przypadku zdarzenia A i B nie są niezależne.
Autorzy sprawdzają to zgodnie z definicją, ale w takim razie skąd wiedzieć kiedy rzuty monetą
są niezależne a kiedy zależne?
27 sty 13:14