wielomian
vvool: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian
w(x)=(m+3)x4−2mx2+m−1 ma dokładnie dwa pierwiastki.
27 sty 12:42
Jerzy:
Podstawiasz: t = x2 i równanie kwadratowe ma tylko jeden pierwiastek dodatni,
albo dwa, ale przeciwnych znaków.Sprawdź też, co się dzieje dla m = −3.
27 sty 12:46
vvool: x2=t≥0
g(t)=(m+3)t2−2mt+m−1
skoro t≥0 to pierwiastki mogą być tylko dodatnie?
Δ=(−2m)2−4(m+3)(m−1)=12−8m
Δ>0 ⇔ 12−8m>0 ⇔ 12>8m ⇔ 32>m
Δ=0 ⇔ m=32
gdy m=−3(zgadza się są dwa pierwiastki)
w(x)=6x2−4
co dalej?
27 sty 13:02
Jerzy:
Przeczytaj uważnie, co napisałem.
27 sty 13:04
vvool: Gdy równanie kwadratowe ma jeden pierwiastek to musi być on dodatni czyli
Δ=0 ∧ t0>0 ∧ m+3≠0
czyli Δ=0 ⇔32=m ∧ t0=(2m)(2m+6)=m/(m+3)>0 m(m+3)>0, m∊(−∞, −3)U(0, ∞)
drugie Δ>0 ∧ t1*t2<0 ∧ m+3≠0
Δ>0 ⇒ 32>m ∧ (m−1)/(m+3)<0 ∧ m+3≠0
(m−1)(m+3)<0 ⇒ m∊ (−3;1)
pasuje m∊(−3;1), m=32, m=−3
Ostatecznie m∊[−3;1) U {32}
zgadza się?
27 sty 13:18
Jerzy:
Merytorycznie tak, rachunkowo nie sprawdzalem.
27 sty 13:31