Zespolone (równanie i argument główny)
Michał: Witam. Mam problem z dwoma zadaniami z zespolonych.
1) (−1+i ctg 101/5 π)17 − wyznacz argument główny, cos tam policzyłem, natomiast nie chcę tego
pisać, żeby nie mieszać, nie mam też pewności co do poprawności tego
2) z4+(2i−1)z2−2i=0, po podstawieniu za z2=u policzyłem Δ, później pierwiastek z Δ i
dostałem 4 różne pierwiastki,który mam wybrać i jak to liczyć dalej?
Nie mam odpowiedzi do tych zadań
Proszę pomóżcie mi. Będę bardzo wdzięczny
27 sty 12:25
jc: z4+(2i−1)z2−2i=(z2−1)(z2+2i)
Pierwiastki
z=1, z=−1, z = 1−i, z = −1+i
27 sty 12:31
jc: −1 + i ctg 101π/5 = i (ctg 101π/5) (1 + i tg 101π/5)
arg i = π/2
arg (1 + i tg 101π/5) = 101π/5
arg ( )17 = (101*17/5+17/2) π = (17/5+1/2) π = 19π/20 (mod 2π)
(lepiej sprawdź)
27 sty 12:41
Michał: Na zajęciach mieliśmy podobny przykład, natomiast nie skończyliśmy go. Według przykładu trzeba
policzyć |z|, i wyszło 1/(sinπ/5)(kąt 101π/5 skróciliśmy do π/5), po czym liczyliśmy cosφ i
sinφ, cos wyszedł −sin π/5, a sin = cosπ/5, z czego wywnioskowaliśmy, że jest to druga
ćwiartka, czyli ostatecznie mamy cosφ=π/2+π/5(czyli7π/10), a sinφ=π/2+π/5(czyli 7π/10). Ale
teraz nie wiem co mam zrobić z tą 17−stą potęgą. Dopisać do tego kąta 7π/10 +2*17*π i tym
samym dostanę tą potęgę?
27 sty 12:56
jc: Jakie znaczenie ma ćwiartka? Argument główny liczby (cos f + i sin f)n
otrzymujesz biorąc resztę z dzielenia nf przez 2π.
27 sty 13:06
Michał: Może napisze jak to mam w zeszycie
(−1+ictg 101π/5)(17)
z = −1+ictg π/5
|z| = 1/(sin π/5)
Po wyliczeniu cosφ i sinφ (czyli x/|z| i y/|z|) dostaliśmy taki wynik:
cosφ = − sin π/5
sinφ = cos π/5
ćwiartka była potrzebna po to, by skorzystać ze wzorów redukcyjnych. No i ostatecznie cosφ=
7π/10, a sinφ= 7π/10. Na tym etapie nie wiem jak powrócić do tej potęgi i jak ją wykorzystać
27 sty 13:31
Michał: Miało być
cosφ = cos 7π/10
sinφ = sin 7π/10
27 sty 13:34
jc: rachunek modulo 2
17(101/5+1/2) = 17(1/5 + 1/2)= 17*7/10=19/10
argument główny potęgi = 19π/10
27 sty 13:46
Michał: Dziękuję bardzo
27 sty 13:59