Wyznaczyć monotoniczność i wypukłość funkcji
lukasz93: Wyznaczyć monotoniczność i wypukłość funkcji
f(x) =(x) /(x2+4)
27 sty 11:01
lukasz93: Bardziej zależy mi na na wypukłości, bo mototonicznosc, wydaje mi się że wyszła mi dobrze tj.
Funkcja rośnie w przedziale (−2,2) a maleje w (−∞, − 2) i (2, +∞), a przy liczeniu drugiej
pochodne otrzymałem takie równanie: f(x) =x5−12x3−96x
27 sty 11:06
27 sty 11:13
wredulus_pospolitus:
| | −2x(x2+4)2 − (4−x2)*2(x2+4)*2x | |
f'' = |
| |
| | (x2+4)4 | |
licznik: −2x(x
2+4)
2 − (4−x
2)*2(x
2+4)*2x = 2x(x
2+4)[ −(x
2+4) − 2(4−x
2) ] =
= 2x(x
2+4)(x
2 − 12)
masz błąd przy liczeniu licznika ... powinno być x
5 − 1
6x
3 − 96x
27 sty 11:14
wredulus_pospolitus:
oczywiście miało być 2x
5 − 1
6x
3 − 96x
27 sty 11:24