Ile jest rozwiązań równania ...
Wojtke: Ile jest rozwiązań równania x1+x2+x3+x4+x5=5 jeżeli za x możemy dać {0,2,3}
27 sty 02:11
Adamm:
zauważ że 5 = 2+3
27 sty 10:05
Adamm:
5*4 rozwiązań
27 sty 10:05
Wojtke: A tak z ciekawości jakby tam było załóżmy x1+x2+x3+x4+x5=15 i za xi możemy dać {0,2,3,5}.
Próbowałem sam i wyszło mi 141.
27 sty 12:18
Jerzy:
Chyba troszkę za dużo.
(3,3,3,3,3) = 1
27 sty 12:29
Wojtke: A co z (5,5,3,2,0)?
27 sty 12:35
Jerzy:
Drugi przypadek.
27 sty 12:35
Bleee:
Jerzy co Ty piszesz... Suma ma wynosić 5... Możesz wybrać liczby 0,2,3 więc jedyna możliwość to
wybranie 3,2,0,0,0 w różnej kolejnosci
27 sty 13:42
Jerzy:
@Bleee .... popatrz 12:18 , to inny przypadek.
27 sty 13:45
Adamm:
Chyba najprościej jest rozpisać jak to zrobił Jerzy.
15 = 5+5+5 = 5+5+3+2 = 5+3+3+2+2 = 3+3+3+3+3
jeden przypadek był pominięty
27 sty 13:49
Jerzy:
Racja Adamm , pominąlem (5,3,3,2,2)
27 sty 13:50