Suma szeregu
Magda: Proszę o pomoc w obliczeniu sumy tego szeregu
27 sty 01:32
Azmuth: | 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| . |
| (n+1)*(n+2) | | n+1 | | n+2 | |
Dostajemy:
A+B = 0 (to stoi przy n po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i ma być równe 0)
B + 2A = 1 (wyrazy wolne i one mają sie równać naszej jedynce).
Więc mamy taką sumę:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| )+( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) . No i się uprości, ale |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | n+1 | | n+2 | |
to zostawię Tobie
27 sty 01:53
Azmuth: Tam na końcu zabrakło + ... +, bo to przecież nieskończenie wiele
27 sty 01:54