kombinuje i kombinuje
dobrze?: W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona.
Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane
kule są różnego koloru, jeśli losowanie odbywało się :
a) bez zwracania pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli do pudełka
26 sty 23:43
dobrze?: a)
O − omega
| | | |
Skoro bez zwracania, to O= | =45 |
| | |
A − wylosowane kule są różnego koloru
|A|=5*4+5*1+4*1=29
Dobrze? Wynik się zgadza.
26 sty 23:47
dobrze?: b)
Zwracamy, więc O=10*10=100
|A| pozostanie chyba nie wzruszone warunkami drugiego podpunktu, czyli odp to :
Tak to zrobiłem, wynik jest zły. Dlaczego?
26 sty 23:49
dobrze?: nikt nie pomoze?
27 sty 11:00
wredulus_pospolitus:
a) dobrze
b) jest źle bo tutaj Ω zbudowałeś uwzględniając kolejność natomiast zdarzenie B nadal
bierzesz bez kolejności
27 sty 11:05
wredulus_pospolitus:
Pomyśl inaczej
Losujesz dwie kule (z 10) bez zwracania to masz 45 możliwości.
A wylosowanie dwóch kul ze zwracaniem powoduje że tych możliwości jest PONAD dwa razy więcej ?
No ... coś tu chyba nie tak, nie sądzisz

27 sty 11:06
Jerzy:
| | 2*(5*4 + 5*1 + 4*1) | | 29 | |
b) P(A) = |
| = |
| |
| | 10*10 | | 50 | |
27 sty 12:04
Jerzy:
| | 2*(5*4 + 5*1 + 4*1) | | 29 | |
a) P(A) = |
| = |
| |
| | 10*9 | | 45 | |
27 sty 12:09
dobrze?: @wreduluspospolitus
czyli jak używam dwumianu newtona, to tak jakby kolejność nie ma znaczenia, dlatego jest
podzielone przez 2 niż jakbym zrobił na piechotę, wariacjami?
Czyli albo robię newtonem i omegę i zdarzenie, albo wariacjami, tak? Chyba, że zrobię omegę
wariacjami i wtedy zdarzenie newtonem pomnożone razy możliwe kolejności występowania
27 sty 12:36
Jerzy:
Tak. Musi być konsekwencja. Albo kolejność istotna ( wariacje), albo nie ( kombinacje)
27 sty 12:37
dobrze?: a moge jakims sposobem obliczyc omege kombinacjami? czy moze jest tak, ze skoro zwracam to nie
moze byc kombinacja?
bo z tego co zrozumialem, to skoro omege obliczylem wariacjami, ktore charakteryzuja sie tym,
ze uwzgledniaja kolejnosc, to zdarzenie B tez musze zrobic wariacjami ( lub newtonem i
pomnozyc x2)
27 sty 13:01
Jerzy:
Masz w urnie 5 kul bialych i 3 czarne. Losujemy kolejno bez zwracania dwie.
Oblicz P(A) − wylosowano kule różnego koloru
I metoda (kombinacje)
II metoda (wariacje)
|ΩI = 8*7 = 56
|AI = 5*3 + 3*5 = 30
27 sty 13:12
dobrze?: @Jerzy
Bez zwracania nie ma problemu, typowe zadanie na kombinatoryke
Ale pytanie, co jeśli zwracamy
27 sty 13:35
dobrze?: na kombinacje*
27 sty 13:36
dobrze?: bez zwracania na pewno dobrze bedzie tak :
O=8*8=64
A− wylosowano kule roznego koloru
|A| = 5*3*2=30
Zrobione wariacjami, ale czy da sie kombinacjami?
27 sty 13:41
Jerzy:
Istnieje pojęcie "kombinacje z powtórzeniami", ale wzór jest nieco skomplikowany, więc
dużo prościej jest przyjąć wariacje z powtórzeniami.
27 sty 13:42
dobrze?: ok dzieki za pomoc
27 sty 14:15