macierze
laki: Rozwiązaniem równania macierzowego:
jest macierz X=.....?
| | | |
żeby to policzyć to trzeba macierz | mnożyć lewostronnie |
| | |
| | | |
przez odwrotność macierzy | a żeby policzyć macierz odwrotną to trzeba policzyć |
| | |
wyznacznik tej macierzy, a wyznacznik można policzyć tylko z macierzy kwadratowych nie ?
Czy się mylę ? Proszę o jakąś podpowiedź
26 sty 23:26
jc: X=
[a b]
[c d]
[e f]
a+c = 1
c+e=0
c= − e, a=1+e
itd.
26 sty 23:36
laki: ok, dzięki

jakoś to ogarnę teraz
26 sty 23:48
laki: Czy X=
|1 0|
|0 0|
|0 1|
27 sty 00:04
jc: Masz nieskończenie wiele możliwości, np.
[2 2]
[−1 −2]
[1 3]
27 sty 00:14
laki: no spoko to co miałbym napisać jakbym takie zadanie miał na egzaminie ?
27 sty 00:15
jc: Opisać wszystkie rozwiązania wprowadzając 2 parametry.
Może jednak nie będzie takie zadania?
27 sty 00:17
27 sty 00:20
laki: i miejscem na odpowiedź są tylko te kropki, są sprawdzane same wyniki

to jakie parametry
miałbym wyliczyć ?
27 sty 00:24