Zbadaj przebieg funkcji
podpunkt C: Zbadaj przebieg funkcji
1. Dziedzina funkcji
2.Miejsca zerowe
3. Parzystość
4.Okresowość
5.Asymptoty
6.Monotoniczność
7.Ekstremum
8.Punkty przegięcia
9.Wypukłość, wklęsłość
10. Wykres *
a) (arctgx)2
b) arctg2x2
c) arctg(x2)
Jeśli za dużo to proszę chociaż o podpunkt "c" z wytłumaczeniem, resztę spróbuję sam
26 sty 22:43
jc: Poproś komputer o narysowanie wykresów.
26 sty 22:45
podpunkt C: Tj, jestem wstanie sobie wyobrazić, że to jest parabola z ramionami do góry, dlatego w sumie
wykres jest z gwiazdką. Chodzi mi o dziedzinę i później o asymptoy, punkty przegięcia,
wypukłosci itp, bo ciągle mi wychodzą dziwne rzeczy. Chciałabym na spokojnie to przestudiowac,
chociaż ten jeden przykład i wyciągnąć z niego wnioski.
26 sty 22:49
jc: arctg jest określony na całej prostej, jest funkcją nieparzystą, ciągłą, ograniczoną, rosnącą,
ma asymptoty po prawej i lewej stronie: y=π/2, y=−π/2.
Już z tego możesz dużo wywnioskować (wszystko poza wypukłością).
26 sty 22:59
26 sty 23:01
podpunkt C: | | 2x | |
czyli ogólnie to f'(x)= |
| , ale co dalej? |
| | 1+x4 | |
26 sty 23:16
podpunkt C: ok druga pochodna :x
26 sty 23:41