matematykaszkolna.pl
Zbadaj przebieg funkcji podpunkt C: Zbadaj przebieg funkcji 1. Dziedzina funkcji 2.Miejsca zerowe 3. Parzystość 4.Okresowość 5.Asymptoty 6.Monotoniczność 7.Ekstremum 8.Punkty przegięcia 9.Wypukłość, wklęsłość 10. Wykres * a) (arctgx)2 b) arctg2x2 c) arctg(x2) Jeśli za dużo to proszę chociaż o podpunkt "c" z wytłumaczeniem, resztę spróbuję sam
26 sty 22:43
jc: Poproś komputer o narysowanie wykresów.
26 sty 22:45
podpunkt C: Tj, jestem wstanie sobie wyobrazić, że to jest parabola z ramionami do góry, dlatego w sumie wykres jest z gwiazdką. Chodzi mi o dziedzinę i później o asymptoy, punkty przegięcia, wypukłosci itp, bo ciągle mi wychodzą dziwne rzeczy. Chciałabym na spokojnie to przestudiowac, chociaż ten jeden przykład i wyciągnąć z niego wnioski.
26 sty 22:49
jc: arctg jest określony na całej prostej, jest funkcją nieparzystą, ciągłą, ograniczoną, rosnącą, ma asymptoty po prawej i lewej stronie: y=π/2, y=−π/2. Już z tego możesz dużo wywnioskować (wszystko poza wypukłością).
26 sty 22:59
iteRacj@: www.cymath.com Jak wpiszesz polecenie: graph y=(arctan(x))2 https://www.cymath.com/answer?q=y%3D%28arctan%28x%29%29%5E2%3Agraph to będziesz mógł wybrać wykres, asymptoty, punkty wspólne z osiami, dziedzinę, zbiór wartości. Wykresem nie jest parabola.
26 sty 23:01
podpunkt C:
 2x 
czyli ogólnie to f'(x)=

, ale co dalej?
 1+x4 
26 sty 23:16
podpunkt C: ok druga pochodna :x
26 sty 23:41