Macierz diagonalna
terd: Wyznaczyć macierz diagonalną D oraz nieosobliwą macierz C takie, że C*D*C−1 = A
A=
| 1 2 3|
|−1 −2 −3|
| 2 4 6|
Wyznaczyłem wartości własne lambda = 0, 2 i 3.
Wyznaczyłem podprzestrzenie własne, ale wyszło mi, że v0 = Lin([−1,1,0]T, [−1,0,1]), V2 =
Lin([0,0,0]T), V3 = Lin([0,0,0]T). Wydaje mi się, że gdzieś tu jest błąd, ale siedzę nad tym
zadaniem sporo czasu i pustka, prosze o pomoc.
26 sty 22:27
jc:
A=(1 −1 2)T (1 2 3)
A (1 −1 2)T = 5 (1 −1 2)T
A (2 −1 0)T = 0 (2 −1 0)T
A (3 0 −1)T = (3 0 −1)T
Wartości własne 5, 0.
0 daje 2 wymiarową podprzestrzeń.
26 sty 23:29