Równanie
Dag: Oblicz
104x3−10x2−10x−110=0
26 sty 21:27
wredulus_pospolitus:
Na pewno tak wygląda to równanie?
Jeżeli tak to życzę powodzenia w znalezieniu rozwiązania.
W(x) = 104x3 − 10x2 − 10x − 110
W(1) = −26
W(2) > 0
więc jedno z rozwiązań jest gdzieś w przedziale (1,2) i to bliżej 1 niż 2 ... miłego
poszukiwania
26 sty 21:44
Mariusz:
(A+B)
3=A
3+3A
2B+3AB
2+B
3
(A+B)
3=A
3+B
3+3AB(A+B)
(A+B)
3=A
3+3A
2B+3AB
2+B
3
niech A = x
Chcesz aby 3*104Bx
2−10x
2=0
| | 10 | |
więc podstawiasz y=x+ |
| |
| | 312 | |
Po podstawieniu otrzymasz równanie w postaci
y
3+py+q = 0
Jeżeli założysz że rozwiązanie równania jest sumą dwóch składników
np y=u+v
to zauważysz że wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy ma podobną postać
co równanie które chcesz rozwiązać
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
(u+v)
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
(u+v)
3−3uv(u+v)−(u
3+v
3)=0
y
3+py+q = 0
26 sty 22:38