OBLICZANIE POLA TRÓJKATA
ika: Punkty K,L,M leżą odpowiednio na bokach AB, BC, CA trójkata ABC, Przy czym stosunek
AK/KB=BL/LC=CM/MA=1/3 Punkt P leżący wewnątrz trójkąta połączono odcinkami ze wszystkimi
wymienionymi punktami. Jaką część pola trójkata ABC stanowi łączne pole trójkątów APK, BPL I
CPM?
26 sty 21:16
iteRacj@:

h
AC, h
BC, h
AB to odpowiednio wysokości trójkątów o wierzchołku P
pole całego trójkąta ABC jest sumą pól trzech mniejszych
| 1 | | 1 | | 1 | |
PABC=PAPC+PAPB+PBPC= |
| *|AB|*hAB+ |
| *|BC|*hBC+ |
| *|AC|*hAC |
| 2 | | 2 | | 2 | |
P − tak oznaczam łączne pole trójkątów ΔAPK, ΔBPL i ΔCPM
| 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| *|AK|*hAB+ |
| *|BL|*hBC+ |
| *|CM|*hAC |
| 2 | | 2 | | 2 | |
z tego wynika, że
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| * |
| |AB|*hAB+ |
| * |
| |BC|*hBC+ |
| * |
| |AC|*hAC |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| 1 | |
wyłączam przed nawias powtarzający się ułamek |
| |
| 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| ( |
| *|AB|*hAB+ |
| *|BC|*hBC+ |
| *|AC|*hAC) |
| 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zauważam, że suma w nawiasie to pole ΔABC obliczone powyżej
| 1 | |
więc szukane pole to |
| pola całego trójkąta |
| 4 | |
26 sty 21:58
ika: Serdeczne dzięki

teraz wszystko jasne!
26 sty 22:21
Mila:

P
ΔABC=P
1)
ΔAKP i ΔKBP mają tę samą wysokość h
| 1 | | 1 | |
PΔKBP= |
| *3c*h=3*( |
| c*h)⇔PΔKBP=3*PΔAKP |
| 2 | | 2 | |
Analogicznie w pozostałych Δ są takie zależności między polami odpowiednich Δ.
Zaznaczam na rysunku.
2) Sumujemy pola małych Δ:
4s+4u+4v=P /:4
| 1 | |
PΔAPK+PΔ BPL+ PΔ CPM= |
| PΔABC |
| 4 | |
=============================
26 sty 22:33