OBLICZANIE POLA CZWOROKATA
ika: Środki przeciwległych boków czworokąta wypukłego ABCD połączono odcinkami tworząc cztery
czworokąty. Pole "małego" czworokoata zawierającego punkt A ma pole PA,podobnie pole małego
czworokata zawierającego punkt B jest równe PB, a pole małego czworokąta zawierąjacego pkt C
jest równe PC. Oblicz pole czwartego malego czworokąta
26 sty 21:01
wredulus_pospolitus:

zastanów się dlaczego pola trójkątów są równe (zaznaczone literami oznaczają, które pola są
równe)
26 sty 21:06
wredulus_pospolitus:
i wykorzystaj to do wyznaczenia PD = H + G
26 sty 21:06
ika: No tak ale tu nie ma żadnych danych więc jak obliczyć Pd?
26 sty 21:26
ika: 1/2 polaA +1/2 pola C?
26 sty 21:28
wredulus_pospolitus:
Bzdura
zauważ, że:
PD = H+G = (H+E) − (E+F) + (F+G) = PA − PB + PC
26 sty 21:40
teclado: Mam pytanie, bo nie rozumiem jak H+G=(H+E)−(E+F)+(F+G)
Jaka jest to zależność?
11 kwi 13:28
kinia:
26 maj 22:20
Mila:

(*) P
A=a+d
(**) P
B=a+b
(***) P
C=b+c
P
D={C[c+d=?]]
P
C+P
A=
a+b+c+d sumuję pola dwóch czworokątów w których mamy pola c i d
P
B=
a+b
===========(−)
P
A+P
C−P
B=
c+d
27 maj 16:58