OBLICZNIE WYSOKOSCI TRÓJKĄTÓW
ika: Dany jest czworokąt ABCD o wierzchołkach A(−25,−30) B(50,0) C(65,40) D(0,15). Przekątna AC
dzieli czworokąt na 2 trójkąty ABC I ADC. Oblicz iloraz długości wysokości hb i hd
poprowadzonych w tych trójkatach z wierzcholkow Bi D do podstawy AC
26 sty 20:19
Mila:
1) równanie prostej AC w postaci ogólnej
2) odległość punktu B od prostej AC
odległość punktu D od prostej AC
3) obliczenie ilorazu
26 sty 20:23
ika: Czy może łatwiejszym sposobem nie można zadania rozwiązać ?zrozumiałym dla ucznia sp
26 sty 20:53
Mila:
Czego nie rozumiesz w tej podpowiedzi?
26 sty 21:00
Mila:
Jest kilka sposobów, na jakim poziomie edukacji jesteś?
26 sty 21:02
ika: nie mieliśmy jeszcze równań prostej i obliczania odleglości punktów ze wzoru
26 sty 21:03
ika: klasa 7sp
26 sty 21:04
Mila:

1)
2) Musisz obliczyć pola trójkątów: ABC i ADC
|AM|=70=|KC|
|MC|=65+25=90
|AK|=90
Masz linie pomocnicze .
To zadanie z konkursu, więc próbuj sama, w razie kłopotów pytaj, jestem na forum
26 sty 21:54
iteRacj@: Milu to są zadania z konkursu?
26 sty 22:32
26 sty 22:36
iteRacj@:
dobre do poćwiczenia przed maturą : )
26 sty 22:40
Mila:
No właśnie.
26 sty 22:46
ika: Dziękuję bardzo, ten sposób rozwiązania jest dużo łatwiejszy i nie powinien sprawiać mi już
problemu, chyba,że... to jutro Panią jeszcze zapytam. Pozdrawiam serdecznie
26 sty 23:04
Mila:
To pięknie
26 sty 23:12
ika: Nie wiem czy właściwie wyszedł wynik, pole trójkąta abc−1275: pole trójkata acd−1150− stosunek
hb:hd 51:46

?
27 sty 13:08