Centralne twierdzenie graniczne POMOCY !!!
kaktus: Prawdopodobieństwo urodzenia chłopca jest 0,515. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że w 1000
noworodków będzie co najwyżej 480 dziewczynek?
26 sty 20:13
wredulus_pospolitus:
rozkład dwumianowy przybliż do normalnego i wyznacz powyższe prawdopodobieństwo
26 sty 20:18
kaktus: Niestety nie wiem jak to zrobić . Natomiast można by było zrobić to tak
P(S1000−(1000−S1000)>=480) ?
26 sty 20:23
26 sty 20:30
kaktus: Teraz to już naprawdę nie wiem o co chodzi
Mógłbyś mi chociaż dać wskazówkę jak zacząć to zadanie ?
26 sty 20:33
wredulus_pospolitus:
dostałeś nawet stronę internetową (tak wiem ... to jest wikipedia) gdzie jak 'krowie na rowie'
masz pokazane co trzeba sprawdzić i jak będzie wyglądał rozkład normalny
26 sty 20:38
kaktus: A nie można tego zrobić Centralnym twierdzeniem granicznym ?
26 sty 20:41
wredulus_pospolitus:
jeżeli zrozumiesz CO TO JEST centralne twierdzenie graniczne to zauważyć, że to jest DOKŁADNIE
TO CO NAPISAŁEM abyś zrobił/−a
26 sty 20:45
kaktus: Czyli moje p=0,515 a n=1000 ?
26 sty 20:49
wredulus_pospolitus:
raczej p = 1 − 0.515 = 0.485 w końcu chodzi o dziewoje
26 sty 20:50
kaktus: no dobra wyszło N(485 , 249,7 ) i co teraz ?
26 sty 20:53