Przestrzeń liniowa i podprzestrzeń liniowa
Adrian: Wykazać że zbiór
A={a[x,y,z,w]eR
4:x+2y−3z+w=0
2x+y−z+3w=0}
jest podprzestrzenią liniową przestrzeni liniowej R
4. Znaleźć bazę i wymiar
Dałby ktoś radę w miarę to rozpisać.
Zbiór musi spełniać 3 warunki
1. V jest niepusty,
2. jeśli v ∈ V oraz a ∈ R =⇒ av ∈ V ,
3. jeśli u, v ∈ V =⇒ u + v ∈ V .
Zadanie banalne z mając def.(trywialne) ale nie potrafię tego rozpisać

Później muszę jeszcze znaleźć bazę
26 sty 20:08
jc: Zbiór rozwiązań równania jednorodnego zawsze tworzy podprzestrzeń.
Zbiór rozwiązań jest niepusty − na pewno x=y=z=w=0 jest rozwiązaniem.
Zakładasz, że x, y, z, w spełniają układ równań wypisany w nawiasie.
Pokazujesz, że kx, ky, kz, kw też spełniają układ równań.
Zakładasz, że x, y, z, w oraz x',y',z',w' spełniają układ równań wypisany w nawiasie.
Pokazujesz, że x+x', y+y', z+z', w+w' też spełniają układ równań.
−−−
26 sty 20:21
Adrian: Hmm chyba naprawdę ostatnio cofnąłem się w rozwoju
z układ równań wyszło mi
x=−5y+8z
w=3y−5z y,zeR
Mam pokazać że dla k e A spełnione jest równanie ? jak podstawię wszędzie obok x,y,z,w k
nadal wszystko będzie spełnione
2. za x mam podstawić po prostu x0+x' i rozwiązać ?
Przepraszam od razu za oczywistość moich pytań i ich "głupotę" aksjomaty rozumiem ale jakoś
średnio
potrafię je wykorzystać
(każdy wektor z tej podprzestrzeni pomnożony przez skalar, (ten wektor) będzie nadal w
podprzestrzeni_
(suma dwóch wektorów w podprzestrzeni "mieści się w podprzestrzeni ".
26 sty 20:35
jc: Zakładamy, że x,y,z,w spełniają układ równań:
x+2y−3z+w=0
2x+y−z+3w=0
Pomnóżmy każde z równań przez k.
k(x+2y−3z+w)=0
k(2x+y−z+3w)=0
(kx)+2(ky)−3(kz)+(kw)=0
2(kx)+(ky)−(kz)+3(kw)=0
Oznacza to, ze kx, ky, kz, kw też spełniają ten sam układ rówań.
Teraz to samo dla sumy ...
26 sty 20:50