Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(2,1,1) oraz prostą l : {𝑥+𝑦−𝑧
Pinduks: Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(2,1,1) oraz prostą
l : {𝑥+𝑦−𝑧=0 𝑥−𝑦+2𝑧−4=0 .
26 sty 19:37
Jerzy:
Robisz się upierdliwy.Przecież już to potrafisz.
26 sty 19:42
Jerzy:
A... już widzę,gdzie masz problem. Iloczyn wektorowy wektorów normalnych tych płaszczyzn ,jest
wektorem kierunkowym prostej.
26 sty 19:48
Pinduks: pierdole ide spać bo mi sie mózg spali
26 sty 19:55
jc: Przez taką głupią notację P(2,1,1) można się zniechęcić do geometrii. Jakby dużo wysiłku
kosztowało dopisanie znaku równości. Potem zupełnie nie wiadomo, jak liczyć.
Zatem P=(2,1,1). Inaczej na prawdę nie ma sensu.
Dobierasz a, b (ale nie dwa zera) tak, aby (x,y,z)=P spełniało równanie:
a(𝑥+𝑦−𝑧) + b(𝑥−𝑦+2𝑧−4)=0
2a−b=0
a=1, b=2
podstawiasz i masz szukaną płaszczyznę
3x − y + 5z − 8=0.
(sprawdź, czy nie pomyliłem się w dodawaniu)
26 sty 20:29