grupy
grupy:
Rozwazmy pierscien Gaussa Z[i].
a) Niech I=(1+i) bedzie idealem glownym generowanym przez 1+i w Z[i]. Udowodnic, ze 2∊I oraz
I∩Z=2Z.
b) Ile elementow ma pierscien ilorazowy Z[i]/I ?
a) (1+i)∊I oraz (1−i)∊I
(1+i)(1−i)=1+1=2∊I
I∩Z=2Z ?
b) ?
26 sty 19:23
grupy:
Jak w ogole rozpisac I=(1+i)={.....} ?
26 sty 21:06
grupy: ?
27 sty 08:09
Adamm:
a)
(1+i)∊I, (1−i)∊Z[i]
z racji tego że I jest ideałem
(1+i)(1−i) = 2∊I
stąd dla całkowitych n, 2n∊I
zatem 2Z ⊂ I∩Z
I = {(1+i)(a+bi) : a, b∊Z} = {(a−b)+(a+b)i : a, b∊Z}
Jeśli z∊I∩Z, to z = (a−b)+(a+b)i dla pewnych a, b∊Z, przy czym a+b = 0
zatem z = 2a dla pewnego a∊Z
więc I∩Z ⊂ 2Z
27 sty 11:06
grupy:
b) przeliczalnie wiele ?
28 sty 15:26