dxxz
terd: Zbadać rozwiązywalnośc układu równań zmiennych x, y, z w zależności od parametru a
|1 a2 1| 2a2+1 |
|a −1 −1| a−2 |
|1 1 a| −2a−1 |
Tutaj mam podaną macierz rozszerzoną, co powinienem zrobić?
Obliczyć rząd macierzy, potem rozszerzonej, i w zależności od wyniku ilość rozwiązań?
26 sty 19:13
Mila:
W:
1 a2 1
a −1 −1
1 1 a
=========
W(a)=−a4−a2+2
W(a)=0⇔−a4−a2+2=0
a2=t, t≥0
−t2−t+2=0
t2+t−2=0
Δ=9
t=−2∉D lub t=1
a2=1⇔a=1 lub a=−1
1) W≠0 − jedno rozwiązanie dla a∊R\{1,−1}
2) Wx=0 i Wy=0 i Wz=0 nieskończenie wiele rozwiązań
3)Wx≠0 lub Wy≠0 lub Wz=0 brak rozwiązań
Sprawdzaj dla a=1 i a=−1
Najłatwiej postawić do danej macierzy i liczyć kolejno Wx,Wy, wz
26 sty 20:04
terd: Dzięki, dla a = 1 wyszedł brak rozwiązań, a dla a = −1 rozwiązania z n−k = 3−2 = 1 parametrem
26 sty 20:22
Mila:
1) a=1 brak rozwiązań,
2) a=−1
z=1
y=2−x, x∊R
nieskończenie wiele rozwiązań
26 sty 20:36
Mila:
Nie musiałeś rozwiązywać, tylko obliczyć Wx,Wy,Wz i dać odpowiedź.
26 sty 20:38