Wykorzystanie wzoru De Moivre'a
Kasia: Jak za pomocą wzoru De Moivre'a wykonać następujące potęgowanie?
(cos 15◦ − isin 15◦)18
26 sty 18:49
PW: Trzeba najpierw doprowadzic liczbę do postaci
|z|(cosφ+isinφ)
26 sty 18:52
Kasia: Tak, tylko w jaki sposób doprowadzić ją do takiej postaci, skoro mamy kąt 15 stopni?
26 sty 19:29
Mariusz:
Skorzystaj z parzystości cosinusa i
nieparzystości sinusa
26 sty 19:33
Mariusz:
Kwadrat modułu to oczywiście jedynka trygonometryczna
26 sty 19:35
Mila:
z=cos(−15o)+isin(−150)
|z|=√cos2(−15o)+sin2(−15o)=1
26 sty 19:42