Zbieżność szeregów
Ania: Zbadaj zbieżność szeregu:
(
56)
n+1
Granica:
(
56)
n+1 = [o
+oo] = 0
Ciąg o wyrazach nieujemnych, granica właściwa = 0, nienaprzemienny −> kryterium Cauchy'ego.
g =
n√(56)n+1 = (
56)
(n+1)n =
56 < 1
(n+1)n będzie dążyło zawsze do 1.
Na mocy kryterium Cauchy'ego szereg jest zbieżny.
Nie jestem pewna czy dobrze policzyłam g, dlatego poproszę o pomoc.
26 sty 17:35
jc: Czy masz na myśli szereg ∑(5/6)n+1 ?
To szereg geometryczny zbieżny.
Głupio korzystać z kryteriów opartych na zbieżności
szeregu ∑xn (zbieżny o ile |x|<1) badając szereg ∑xn.
26 sty 17:45
Ania: Tak, to ten szereg. Mam właśnie zbadać zbieżność, na podstawie kryteriów.
26 sty 17:49
jc: 5/6 wyłącz przed sumę.
26 sty 18:00