wielomian
vvool: Współczynniki wielomianu w(x)=ax3+bx2+cx+d tworząc ciąg geometryczny o ilorazie 2.
Wartość wielomianu w punkcie 1 jest równa 45.
Wyznacz współczynniki a, b, c, d tego wielomianu i wykaz, że ma on dokładnie jedno miejsce
zerowe.
_______________________________
w(1)=a+b+c+d=45
a1+a1q+a1q2+a1q3=45
a1(1+2+4+8)=45
a1=3
a2=6
a3=12
a4=24
i teraz mam dylemat.....
w(x)=3x3+6x2+12x+24
w(x)=3x2(x+2)+12(x+2)=(x+2)(3x2+12)
czy...
w(x)=24x3+12x2+6x+3=12x2(2x+1)+3(2x+1)=(2x+1)(12x2+3)
i teoretycznie mi pasują 2 odpowiedzi tylko która dobra?
bo ciąg może tworzyć kolejne a, b, c, d i d, c, b ,a
26 sty 17:28
iteRacj@:
W swoim rozwiązaniu przyjmiesz a=3, b=6, c=12, d=24, wtedy wspólczynniki tworzą ciąg
geometryczny (a, b, c, d) w takiej kolejności, jak pojawiają się we wzorze wielomianu.
Jeśli dokładnie przepisałe/aś treść zadania, to nie jest w niej powiedziane w jakiej kolejności
mają utworzyć ten ciąg.
Więc układ współczynników a=24, b=12, c=6, d=3 też spełnia warunki. Ale przyjmując taki
wariant, należyłoby sprawdzić jeszcze 22 pozostałe kolejności, ale chyba nie o to autorowi
zadania chodziło.
26 sty 18:23