Szukanie p-wartości
Michał: Jak obliczyć p−wartość dla testu Studenta i testu chi−kwadrat?
Mam takie zadania:
1. Zakładamy, że X1,...,X25 jest próbą rozkładu normalnego N(μ, σ2) z nieznaną wartością
oczekiwaną μ i znaną wariancją σ2 = 52. Obliczono średnią z próbki Xśr=11,8
a) Przeprowadź test hipotezy H0: μ=10 przeciw alternatywie H1: μ > 10 na poziomie istotności
α=0,05. Oblicz wartość statystyki T, odczytaj odpowiedni kwantyl z tablic i podejmij decyzję:
odrzucamy H0 czy nie?
Tu mi wychodzi:
T=√n * (Xśr − μ) / S = 1,8
t = t1−α(n−1) = 1,711
T > t => odrzucamy H0
b) Oblicz p−wartość testu z a)
I tu nie wiem jak zrobić...
2. W celu zbadania czy trzy obecne na rynku marki golarek elektrycznych: A, B i C są jednakowo
popularne zanotowano jaką markę wybrało 180 klientów. Wyniki:
A − 55 klientów, B − 60 klientów, C − 65 klientów. Czy mamy podstawę do odrzucenia hipotezy H0
mówiącej, że klienci wybierają każdą z 3 marek z jednakowym prawdopodobieństwem 1/3?
a) Przeprowadź odpowiedni test zgodności chi−kwadrat na poziomie istotności α=0,05. Oblicz
wartość statystyki testowej C, odczytaj odpowiedni kwantyl z tablic i podejmij decyzje:
odrzucamy H0 czy nie?
Tu mi wychodzi:
C = ∑ki=1 (Ni − npi)2/npi = 0,8(3)
c = chi20,95 = 0,1026
C > c => odrzucamy H0
b) Oblicz p−wartość testu. Wskazówka: Wiadomo, że rozkład statystyki testowej Y=chi2 ma w
przybliżeniu rozkład wykładniczy o dystrybuancie F(y)=1−e−y/2 dla y>0, jeśli H0 jest
prawdziwa.
Proszę o pomoc w obliczeniu p−wartości i sprawdzenie czy dobrze obliczyłem testy.
26 sty 17:01
Michał: Ktoś pomoże?
26 sty 20:11
Michał: Jeżeli dla 1. byłoby:
T=1,8.
Φ(1,8)=0,96407.
p−value = 1−0,96407=0,0353.
To przy hipotezie alternatywnej μ ≠ 10 wychodzi T=1.8
t = t1−α/2(24) = 2.064
T < t => nie odrzucamy
a p−value = 0,0353 − powinniśmy odrzucić?
Co jest tu nie tak?
27 sty 11:10