Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(1,0,3) oraz prostą l : 𝑥1=𝑦+12
Pinduks: Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(1,0,3) oraz prostą
l : 𝑥/1=(𝑦+1)/2=(𝑧−1)/3 wyznaczyłem wektor kierunkowy V(1,22,3) i wybrałem punkt na prostej
tak żeby równanie na prostą się zgadzxało czyli A(1,0,2) wyznaczyłem wektor AP=(0,0,1) i teraz
obliczyłem wektor normalny płaszczyzny robiąc iloczyn wektorowy VxAP=(2,−1,0) wstawiłem do
równania płasczyzny parametry A(x−x0)+B(y−y0)+c(z−z0) i wyszło
2(x−1)−1(y−0)+0(z−3)=2x−2−y.Zgadza się ?
26 sty 16:37
Jerzy:
Merytorycznie tak, rachunkowo nie wiem.
26 sty 16:47
jc:
P=(1,0,3) (tak trudno napisać = ?)
2x−y−1=0, 3x−z+1=0
a(2x−y−1)+b(3x−z+1)=0
podstawiam
a+b=0, np. a=−1, b=1
x+y−z+2=0
26 sty 17:37