wielomian
vvool: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian
w(x)=(x2+x−20)(x−m2−6m) ma dokładnie dwa pierwiastki.
__________________
Z pierwszego nawiasu mam (x2+x−20)=(x+5)(x−4)
I teraz mam dylemat aby drugi nawias miał nie mieć pierwiastków to
Δ=0−4*(−m2+6m)<0 ⇒ m2+6m<0 ⇒ m(m+6) ⇒ m∊(−6;0)
ale to nie jest poprawną odpowiedzią czemu? przecież gdyby drugi nawias
miał te same pierwiastki 4, −5 to by miał 4 pierwiastki w tym 2 podwójne?
26 sty 16:02
ICSP: przecież w drugim nawiasie jest funkcja liniowa, nie kwadratowa.
26 sty 16:06
vvool: aha no faktycznie a funkcja liniowa zawsze ma miejsce zerowe?
26 sty 16:08
ICSP: prawie zawsze.
26 sty 16:08
Bleee:
Jeżeli współczynnik kierunkowy jest ≠ 0 to ma zawsze
26 sty 16:09
vvool: a w tym przypadku współczynnik kierunkowy jest zawsze równy 1
26 sty 16:11
vvool: czyli nigdy nie będzie miała dokładnie 2 pierwiastków
26 sty 16:11
Bleee:
Chodzi oto aby właśnie ów liniowa miała miejsce zerowe równe x=4 lub x=−5
26 sty 16:13
vvool: no tak ale to dalej będzie liczba pierwiastków równa 3 tyle, że to będzie pierwiastek podwójny
26 sty 16:14
Bleee:
Sam napisałeś że pierwiastek będzie podwójny. Czyli JEDEN pierwiastek będzie podwójny. To czemu
JEDEN traktujesz jako DWA?
26 sty 16:16
Bleee:
Wiec jak juz to będzie jeden pierwiastek pojedynczy i jeden pierwiastek podwojny
26 sty 16:16
Bleee:
Popatrz co napisałeś w pierwszym poscie:
"to by miał 4 pierwiastki w tym 2 podwójne"
Skoro miałby 4 pierwiastki z czego 2 podwójne, to jakie byłyby te dwa inne pierwiastki
26 sty 16:18
Jerzy:
Skup się. Funkcja liniowa ma mieć miejsce zerowe −5 lub 4
26 sty 16:19
vvool: no rozumiem to, że funkcja liniowa ma mieć miejsce zerowe −5 lub 4 tylko
dokładnie dwa pierwiastki czyli może mieć f(x)=(x−1)9(x−5)5 i dalej ta funkcja f(x) ma
w takim razie 2 pierwiastki. To jak powinno być skonstruowane pytanie jeśli by dotyczyło
ilości tych pierwiastków?
26 sty 16:23
Jerzy:
Dalej nie rozumiesz tego zadania.Wielomian ma mieć dokładnie dwa pierwiastki.
Skoro pierwszy ma dwa −5 i 4, to drugi musi mieć takie same.Gdyby miał inny od tych,
to wielomian miałby ich więcej niż dwa.
26 sty 16:27
Jerzy:
Miałm na myśli pierwszy nawias ma dwa pierwiastki
26 sty 16:28
vvool: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian
w(x)=(x2+x−20)(x−m2−6m) ma dokładnie dwa pierwiastki.
(x2+x−20)=(x+5)(x−4)
drugi nawias ma pierwiastek x−m2−6m=0 ⇒ x=m2+6m
m2+6m=4 lub m2+6m=−5
m2+6m−4=0 lub m2+6m+5=0
Δ=36+4*4=36+16=52
m= (−6−2√13)/(2)=−3−√13
m=−3+√13
Δ=36−4*5=16
m=(−6+/−4)/(2)=> m=−5 m=−1
Ostatecznie m∊{−1,−5,−3−√13,−3+√13}
26 sty 16:35
Jerzy:
Dalej nie łapiesz. Co to znaczy, że funkcja liniowa y = x −m2 − 6m, ma miejsce zerowe x = − 5
?
26 sty 16:39
Jerzy:
Dobra ..... niedoczytałem do końca.
26 sty 16:40
vvool: No przecież dobrze to rozwiązałem
26 sty 16:41
26 sty 16:41