geometriaaaaaaaaaaaaaaaaa
MATołek: Znaleźć przekształcenie afiniczne płaszczyzny przeprowadzające punkty (−1, 0), (0,−1), (1,1)
na punkty (−1,0), (0,−1), (−1;−1) odpowiednio.
26 sty 15:55
jc: | | 1 | |
f(x,y)= |
| (x−2y−2, −2x+y−2) |
| | 3 | |
26 sty 17:29
MATołek: a jakieś wskazówki jak to zrobić?
26 sty 17:51
jc: f(x,y)=(ax+by+e, cx+dy+f)
Podstawiasz i masz układ równań. Głupi sposób.
W zadaniu można było się spodziewać, że f=e, c=b, d=a (symetria ze względu
na zamianę x z y), co prowadziło do 3 równań liniowych z 3 niewiadomymi.
26 sty 17:58