Ulamki proste
Grzes: | 9 | | 9 | |
| = |
| I co dalej? |
| x3−3x2+4 | | (x+1)(x2−4x+4) | |
Ulamki proste
26 sty 15:50
Jerzy:
| | A | | Bx +C | |
= |
| + |
| |
| | (......) | | ( tróimian) | |
26 sty 15:52
Jerzy:
Upss.... nie. Trójmian się rozkłada na czynniki.
26 sty 15:53
Grzes: | | A | | Bx+C | |
= |
| + |
| to wiem ale co dalej? Mógłby mi ktos rozwiązać to do końca Bo mam |
| | x+1 | | x2−4x+4 | |
kilka zadan tego typu i chciałbym resztę same zrobic stosując ta metode
26 sty 15:55
Grzes: Jak się rozkłada?
26 sty 15:56
Jerzy:
(x − 2)2
26 sty 15:57
Jerzy: | | B | |
Czyli drugi składnik |
| |
| | (x−2)2 | |
26 sty 15:58
jc: | 9 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (x+1)(x−2)2 | | x−2 | | x−2 | | x+1 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| |
| | (x−2)2 | | x−2 | | x+1 | |
26 sty 15:59
Grzes: Czyli to będzie wyglądało tak?
26 sty 16:00
Jerzy:
Tak.
26 sty 16:09