matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna.
Adam:
Obliczy mi ktoś pochodną z funkcji:
π
x−3
f(x)=ln
2
(
− arctg
)
4
5
26 sty 15:42
Adam:
Tak żeby to ładnie rozpisać bym prosił
26 sty 15:43
ICSP:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=derivative+(+%5Blog(pi%2F4+-+arctg((x-5)%2F3))%5D%5E2+)
26 sty 15:44
Jerzy:
1
1
f’(x) = 2ln(........)*
*(−
(.......)
1 + ((x − 3)/5)
2
26 sty 15:46