Obliczenie pochodnej, ograniczoność funkcji
neverwhere: Siemka, pomoglibyście mi obliczyć pochodną z tej funkcji?
f(x)= xe−x2/1+x2
(po xe wyrażenie (−x2) jest w potędze.
Plus jak zbadać czy ta funkcja jest ograniczona?
Z góry dzięki
26 sty 15:24
wolfram: ja mogę obliczyć
26 sty 15:26
Bleee:
Najpierw zapisz to porządnie.
26 sty 15:26
Jerzy:
Najpierw policz pochodną samego licznika.
26 sty 15:27
neverwhere: Nie wiem jak jaśniej to rozpisać po xe reszta wyrażenia jest w potędze a to wszystko podzielone
jest przez 1+x do kwadratu.
26 sty 15:28
Jerzy:
Nie bredź,tylko używaj nawisy,jak nie umiesz zapisać ułamka.
26 sty 15:31
Jerzy:
Nie rozumiesz,że: 1 + x2 , to nie to samo,co: (1 + x)2 ?
26 sty 15:32
neverwhere: W zadaniu mam bez nawiasu

Nie masz ochoty pomóc to nie pomagaj.
26 sty 15:34
Bleee:
| | xe−x | |
Twój zapis oznacza tyle co: |
| + x2 |
| | 1 | |
Tak więc...zapisz porzadnie
26 sty 15:36
Jerzy:
Zapisywanie dzielenia przez 1 jest bezsensowne i ja to widzę,ale chciałem ci to uprzytomnić,
| | x2 | |
bo inna jest pochodna z f(x) = x2/2 + x, a inna z f(x) = |
| , ale ty tego nie |
| | 2 + x | |
czujesz.
26 sty 15:40