Granice
Biedny student przed sesja: Czy jeżeli limes przy n dążacym do nieskończoności (an × bn ) = 0
to czy z tego wynika ze:
limes przy n dążacym do nieskończoności ( an ) = 0 i
limes przy n dążacym do nieskończoności ( bn ) = 0

?
26 sty 15:11
Jerzy:
Nie.
26 sty 15:14
Jerzy:
Może być,że tylko jeden ciąg zbiega do 0
26 sty 15:15
Biedny student przed sesja: Dlaczego?
26 sty 15:15
Biedny student przed sesja: Dlaczego 2nie mogą?
26 sty 15:17
Jerzy:
Stwierdziłeś,że obie dążą do 0 jednocześnie,a tak być nie musi.
26 sty 15:19
Biedny student przed sesja: obie pomnozone przez siebie daja 0 i pytam czy odzdzielnie tez są zerami
26 sty 15:22
Biedny student przed sesja: czyli np 0 razy dowolna liczba?
26 sty 15:22
Biedny student przed sesja: daje mi to zero i zgadza sie z zalozeniem a nie implikuje pytania
26 sty 15:23
Jerzy:
Jeżeli iloczyn dwóch liczb jest równy,czy to oznacza,że obydwie są równe 0 ?
26 sty 15:24
Jerzy:
Oczywiście,że mogą obie być równe,ale nie muszą.
26 sty 15:25
Jerzy:
W obu linijkach umnknęło mi 0
26 sty 15:26
Biedny student przed sesja: No nie
26 sty 15:27
Jerzy:
No to masz odpowiedź na swoje pytanie. Albo obydwa ciągi zbiegają do 0,
albo przynajmniej jeden.
26 sty 15:29
Biedny student przed sesja: tylko ze to sa ciagi i tak moga tam sie rozne rzeczy dziac w graniacach
stad moja niepewnosc
26 sty 15:29
Biedny student przed sesja: dzieki za pomoc
26 sty 15:32
PW: Na takie pytanie dobrze jest odpowiedzieć przykładem:
b
n=n →
∞
Widać, że jeden dąży do 0, a drugi nie.
26 sty 16:56