3φ | φ | 3φ | φ | |||||
=2cos | cos | + 2i(sin | cos | ) | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
b |
| ||||||||||||||||||
tgα = | = | = | |||||||||||||||||
a |
|
| 3φ | ||||||||||||
= | = tg | ||||||||||||
| 2 |
3 | ||
Odpowiedź: Jeżeli |z| = 1, to arg(z2+z) = | argz | |
2 |
φ | ||
Oczywiście liczbę z = −1 należałoby rozpatrywać osobno, dla niej φ=180°, a więc cos | =0 i | |
2 |
b | ||
nie można wykonać dzielenia | , ale to trywialny przypadek: | |
a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |