zespolone, macierze
Wuwu: W zależności od parametru p∈C znaleźć wszystkie rozwiązania (w liczbach zespolonych) układu
równań
x+py−z= 3
px+y−z= 9
x+y−pz= 1
Próbowałam metodą Croneckera−Capellego, ale straszne wyniki wychodzą i przypuszczam,ze da się
to zrobić inaczej

Sprawdzałam rząd tej macierzy i macierzy uzupełnionej i jeśli równałyby się i były równe ilości
zmiennych to oznaczłoby to,ze mają 1 rozwiązanie.
Czy to jest jakiś dobry trop?
26 sty 14:58
Wuwu:
26 sty 15:14
iteRacj@:
"ładne" wyniki daje skorzystanie z twierdzenia Cramera : )
26 sty 15:23
Wuwu: I jeżeli wyznacznik Wjest różny od zera to układ ma rozwiązanie. Tylko taki warunek wystarczy
tutaj?
jak to odnieść do tych zespolonych?
26 sty 15:31
iteRacj@:
I. W≠0 to rozwiązanie jest jedno (trójka liczb).
II. W=0 i Wx=0 i Wy=0 i Wz=0 istnieje nieskończenie wiele rozwiązań.
III. W=0 i (Wx≠0 lub Wy≠0 lub Wz≠0) to układ jest sprzeczny.
26 sty 15:44
Wuwu: Rzeczywiście! Jak mogłam na to nie wpaśc...Dziękuję.
Ale tutaj w tym zadaniu jakby zmienna z sugeruje liczbę zespoloną? Bardziej nie rozumiem tego
co ja z tymi zespolonymi mam zrobić.
26 sty 15:50
iteRacj@:
Z treści "znaleźć wszystkie rozwiązania układu równań (w liczbach zespolonych)" wynika że
szukamy x,y,z zespolonych.
p również ma być zespolone, ale z warunków na wyznaczniki otrzymujemy równania, które mają
jedynie pierwiastki rzeczywiste (jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach).
26 sty 16:16
Kala: no tak, p zawsze wychodzi rzeczywiste i ładne te wyniki wychodzą. Czyli mam zadanie zostawić na
etapie wyznacznia tych wyznaczików?
No p jest owszem rzeczywiste, ale czy można mieć pewność, czy reszta zmiennych tez?
26 sty 16:20
iteRacj@:
p nie jest wyłącznie rzeczywiste, bo z założenia ma być zespolone. Jedynie otrzymane równania
wyznaczników z tą zmienną mają wszystkie pierwiastki rzeczywiste.
Polecenie mówi, żeby znaleźć znaleźć wszystkie rozwiązania układu, więc trzeba zrobić założenie
| | Wx | |
W≠0 i podać x= |
| , y=..., z=... |
| | W | |
26 sty 18:31