Macierze
Kala: Wyznaczyć macierze odwzorowań S: R2→R3 oraz T: R3→R3 zadanych następująco:
S([x,y]) = [3x+2y,x+3y,x−y],T([x,y,z]) = [x−2y+z,2x+y−z,y−3z]
sprawdzić czy odwzorowanie T jest odwracalne, jeśli tak, to wyznaczyć do niego odwrotne.
Wyznaczyć macierz
T
−1◦S
Nie mam poęcia jak się za to zabrać kiedy nie mam baz

Ktoś cos ?
26 sty 14:54
Xel: ?
26 sty 15:14
Kala: Naprawdę nikt?
26 sty 16:12
ABC:
weź sobie bazy standardowe jeśli nikt ci nie narzuca innych
26 sty 16:22
Kala: Nawet nie wiedziałam, że tak można

Wielkie dzieki!
Czyli jak mam R2−−−>R3
to pisze S([x,y])= [x−2y+z,2x+y−z,y−3z]
Tak zrozumiałam to na ćwiczeniach, ale ta babeczka nie umie tłumaczyć, dlatego pytam
26 sty 16:50
Kala: A nie, zle
26 sty 16:53