Wielomian
Ol: Równanie 2x3+3x2+6x+2=0
a. ma trzy pierwiastki rzeczywiste
b.ma 2 pierwiastki rzeczywiste
c.ma 1 pierwiastek rzeczywisty
d. nie ma pierwiastków
I odpowiedź poprawna to C, czy mogę to zrobić tak
f'(x)=6x2+6x+6
I tak pochodna jest dodatnia, ale nie ma miejsc zerowych⇒ że funkcja cały czas rośnie⇒ że ma
jedno miejsce zerowe
Czy można to zrobić w inny bardziej poprawny sposób?
26 sty 14:23
Jerzy:
Sposób jest dobry, tylko wskaż argument gdzie f(x) < 0 i taki,że f(x) > 0
26 sty 14:53
Mariusz:
f(−1)=−3
f(0)=2
ale czy aby na pewno jest to konieczne ?
26 sty 14:58
Jerzy:
Będzie bardziej „elegancko”
26 sty 15:00