Rozloz ulamek wlasciwy na ulamki proste
Kordian: Policzyłem juz do momentu
4=A(x−1)(x+1)
2+B(x+1)
2+C(x+1)(x−1)
2+D(x−1)
2
W zeszycie mam zapisane x=1 x=−1 x=0 x=2
1 i −1 rozumiem a skąd sie wzięło 0 i 2
26 sty 14:11
Mila:
Równość wyrażeń ma zachodzić dla wszystkich x.
Masz 4 niewiadome, to będzie potrzebny układ 4 x 4.
Wstawiasz dowolne wartości za x, oby tylko dobrze się liczyło.
Możesz to zrobić inaczej, wymnożyć wyrażenia po lewej , pogrupować wyrazy i też dostaniesz
układ równań,ale to bardziej skomplikowane rachunki.
Sposób podany na zajęciach jest najprostszy.
26 sty 18:42