Oblicz potęgi ! Bardzo proszę !
ifd: | (3* 220 + 7* 219 ) * 52 | |
| = |
| (13* 84 )2 | |
26 sty 13:04
kochanus_niepospolitus:
wskazówki:
3*220 + 7*219 = 3*2*219 + 7*219 = 219(3*2 + 7)
52 = 13*4 = 13*22
(13*84)2 = (13*23*4)2 = 132*23*4*2
i rozwiązuj
26 sty 13:09
Jerzy:
Na początek w liczniku wyłącz 219 i zauważ,że 52 = 4*13
26 sty 13:10
ifd: | | (219 * 13) * (13*22) | |
= |
| |
| | 132 * ((23)4)2 | |
| | 219 * 13 * 13 * 22 | |
= |
| |
| | 13 * 13 * (22)12 | |
= 2
17
Dziękuję

Czy dobrze to zrobiłam ?
26 sty 13:36
ifd: to 13 w pierwszej linice to z 219(3*2 + 7)
26 sty 13:38
Jerzy:
Prawie.... skąd przedostatnia linijka ?
26 sty 13:40
ifd: aha już wiem, co zrobiłam źle
przecież (22)12 nie jest równe 22 * 212 i nie mogę tego skrócić
26 sty 13:44
Jerzy:
Ano właśnie,więc popraw.
26 sty 13:45
ifd: = 2
−3
= (1/2)
3
= 1/8
26 sty 13:50
Jerzy:
26 sty 13:52