rozwiąż nierówności i zaznacz na osi liczbowej zbiory
kaamos: Zaznaczyć na osi liczbowej zbiory A U B, A (iloczyn mnogościowy, część wspólna zbiorów) B, A
(minus, różnica) B, B ( minus, różnica) A, jeżeli
A= { x ∊R: x−3 / x−2 > 0} i B = { x∊ R: x2 −9 / 3−x > 0}.
Brak mi odpowiednich znaków graficznych, aby to porządnie zapisać, więc posłużyłam się opisami.
W nierównościach zamiast "/" powinna znajdować się kreska ułamkowa.
17 lut 15:08
Zielona Gałązka: Oblicz zbiór A:
ułamek możesz zapisać jako iloczyn (x−3)(x−2) >0
x=3 lub x=2, narysuj parabolę ramiona do góry i odp. x należy do zbioru: (−∞,2) suma (3,∞)
Oblicz zbiór B
Tak samo iloczyn (x2−9)( 3−x)>0
(x−3)(x+3)(3−x) >0
i tu x=3 dwukrotny pierwiastek
x=−3 jednokrotny
Narysuj wykres przechodzący przez 3 i −3 zaczynając od prawej strony i musisz odbić wykres na
liczbie 3 (bo dwukrotny pierwiastek)
Zapisz przedział x nalezy do zbioru (−∞, −3) bo chcą mieć wartości większe od 0.
Teraz oba zbiory A,B, nanieś na jedną oś i wykonaj działania na sumę, wspólną część i różnicę.
17 lut 23:39
Eta:

dokończę

A U B = A= (−∞, 2) U ( 3,∞)
A ∩ B= B=(−∞, −3)
A \ B = <−3, 2) U(3,∞)
B \ A= zbiór pusty
18 lut 01:35