prosze o sprawdzenie
Kasia N. : 2z+(1+i)x z = 1−3i
2z+(1+i)*x−iy =1−3i
2z+x+xi−iy−yi²=1−3i
2z+x+xi−iy+y=1−3i
2(x+iy)x+xi−iy+y=1−3i
2x+2yi+x+xi−iy+y=1−3i
3x+2yi+xi−iy+y=1−3i
3x+yi+xi+y=1−3i
{█(3x+y=1
x+y=−3\−1
3x+y=1
−x−y=3
2x=4\2
X=2
−2−y=3
−y=3+2
−y=5/(−1)
Y=5
Z=x+iy
Zy2, −5i
26 sty 12:41
jc: 2z+(1+i)x z = 1−3i
2z+(1+i)*x−iy =1−3i
W drugim równaniu zniknęło mnożenie przez z, ale za to odejmujesz iy.
26 sty 12:51
Kasia N. : czyli okej ?2z+(1+i)*xz−iy =1−3i
26 sty 13:18
Kasia N. : ?
26 sty 17:36
jc: Nie, zupełnie nie wiadomo, co liczysz.
Co właściwie masz zrobić?
26 sty 17:39
Kasia N. : rozwiąż równanie . rozwiazanie przedstaw w postaci z
możesz mi to rozpisać?
26 sty 18:01
jc: Ale jakie równanie masz rozwiązać?
2z+(1+i)x z = 1−3i
To jedno równanie z dwiema niewiadomymi, chyba że x oznacza mnożenie.
Możesz wyznaczyć jedną z niewiadomych przyjmując drugą jako parametr.
26 sty 18:08