wykladnicza
vvool: Czy f(x)=2x
a) jest różnowartościowa
b) jest parzysta lub nieparzysta
c) dla każdej liczby rzeczywistej a istnieje liczba rzeczywista b taka, że a = f(b)
26 sty 12:29
Jerzy:
a) tak
b) nie
c ) tak
26 sty 12:31
vvool: można prosić jakieś wytłumaczenie dla a i c?
26 sty 12:32
jc: c − nie. 0≠2x.
26 sty 12:36
Jerzy:
Popatrz na wykres tej funkcji, to zobaczysz.
Co to znaczy,że funkcja jest różnowartościowa ?
26 sty 12:37
kochanus_niepospolitus:
a) jest ściśle rosnąca i ciągła ... więc i monotoniczna
26 sty 12:38
vvool: Różnowartościowa czyli wartość funkcji dla jakiegoś argumentu nie powtórzy się po raz drugi?
26 sty 12:39
Jerzy:
c ) pomyłka, nie.
26 sty 12:39
Jerzy: P
12:39 , tak.
26 sty 12:40
kochanus_niepospolitus:
vvool −−− tak ... to jest różnowartościowość funkcji
26 sty 12:40
vvool: Czy każda funkcja jest zawsze parzysta lub nieparzysta?
26 sty 12:42
Jerzy:
Skąd, ta nie jest ani taka, ani taka.
26 sty 12:44
vvool: ok, dziękuje za odpowiedzi
26 sty 12:46
kochanus_niepospolitus:
To że funkcja nie jest parzysta nie oznacza że jest ona nieparzysta

Funkcja parzysta jest symetryczna względem osi OX (np. y = x
2)
Funkcja nieparzysta jest symetryczna względem punktu (0,0) (np. y = x
3)
Więc już y = (x−1)
2 nie jest ani parzysta ani nieparzysta.
26 sty 12:57
Jerzy:
Względem osi OY i nie funkcja jest symetryczna, tylko jej wykres
26 sty 12:59