płaszczyzna
Pinduks: Znajdź rzut punktu P(1,2,3) na płaszczyznę π: 𝑥+2𝑦−𝑧+4=0.
26 sty 12:05
Jerzy:
Poprowadź prostopadłą do π i znajdź punkt przebicia.
26 sty 12:07
jc: Czy nie powinniśmy raczej napisać π(1,2,−1,4)?
byłoby to bardziej zgodne z zapisem P(1,2,3).
26 sty 12:16
Pinduks: l: x=1+t y=2+2t z=3−t zgadza się ?
26 sty 13:46
Jerzy:
Na razie tak.
26 sty 13:47
Pinduks: i co dalej powinienem zrobić?
26 sty 14:20
Jerzy:
Podstwić do równania płaszczyzny i policzyć t.
26 sty 14:22
Pinduks: t=1 , i teraz wstawiłem t do równania na współrzedne prostej czyli do wzorów x y z i
współrzedne punktu który jest rzutem nazwijmy go Q są nastepujące (2,4,2).Sorry za brak
fachowy określeń ale jest mi to tylko potrzebne do zrobienia papieru na studiach.
26 sty 14:35
Jerzy:
Jeśli dobrze policzyłeś dobrze,to koniec zadania.
26 sty 14:38