Szeregi
adan96: Czy ten szereg jest zbieżny?
(1−1n)n2
dla n = 1, (1−1n)n2 = 0
dla n = 2, (1−1n)n2 = 116
dla n = 3, (1−1n)n2 = 51219683
Na mocy kryterium Leibniza, ciąg najpierw rośnie, a od n = 2 maleje do 0, tak więc kryterium
dot. monotoniczności (musi być malejący) odpada.
Druga kwestia: granica ciągu = 1niesk.. Granica nie jest równa zero.
Szereg (1−1n)n2 nie jest zbieżny na mocy kryterium Leibniza.
Dobrze to rozwiązałem?
26 sty 11:28
ABC:
ogólnie mówiąc tragedia
26 sty 11:30
adan96: To jak to należy zrobić?
26 sty 11:34
ABC:
a znasz inne kryteria zbieżności szeregów oprócz Leibniza?
już pomijam fakt że sam sobie przeczysz najpierw piszesz ciąg "od n=2 maleje do zera", a potem
"granica nie jest równa zero"
to jak naprawdę jest z tą granicą?
26 sty 11:40
adan96: No, ale właśnie ciąg musi być cały czas malejący, a nie od pewnego momentu.
0 < 116 > 51219683 (n=1 < n=2 > n=3)
26 sty 11:45
ICSP: Kryterium Leibniza stosujemy do szeregów naprzemiennych.
Ten takim szeregiem nie jest.
Tak szczerze mówiąc tutaj nawet nie ma szeregu.
26 sty 11:46
ABC:
ale ma granicę zero ten ciąg czy nie ma? bo jak nie ma to możesz wykorzystać warunek konieczny
zbieżności szeregów
26 sty 11:46
ABC: ICSP zakładam optymistycznie że zapomiał napisać ∑, ale być może całkiem o czym innym jest to
zadanie
26 sty 11:47
Mariusz:
granica ciągu to [e
−∞]
czyli dąży do zera
| | 1 | | 1 | |
lim n→∞(1− |
| )n = |
| < 1 |
| | n | | e | |
więc z kryterium Cauchyego ...
26 sty 11:55
ABC:
adan96 słuchaj Mariusza, dobrze gada
26 sty 11:59
Mariusz:
ABC nie ma tutaj prywatnych wiadomości więc zapytam tutaj
Jakiego systemu używasz
Jeśli windowsa to możesz wygrzebać ścieżkę do kompilatora C#
i ustawić wartość zmiennej środowiskowej dla wygody
Jeśli używasz Linuksa to masz dostęp do C/C++ , Javy oraz Pythona
Pascala możesz ściągnąć z repozytorium sudo apt−get fp
i moglibyśmy trochę pisać o programowaniu
Chętnie przypomniałbym sobie to co miałem w szkole
26 sty 13:05